top of page

Keuze geeft vrijheid


Het is spannend wanneer we de deelnemers van een energie workshop de 2e dag ’s ochtends vragen wat ze hebben onthouden van de eerste dag.

Wat heeft hen geraakt? Wat waren de ‘Aha’-momenten?

Voor ons als facilitator is dit een feedback-moment. Hoe is

de eerste dag gelopen, wat is er blijven hangen. Is het enkel de theorie of gaat het dieper?

En het was niet anders die dinsdagochtend, de start van dag 2. De groepjes vertelden wat ze hadden opgepikt, wat hen was bijgebleven. Jon en ik voelden dat het goed was, er was iets getriggerd, er was iets in beweging gekomen.

Na de review vroeg één van de deelnemers (ik noem haar even An) of ze iets mocht delen met de groep. Graag!

An was maandagavond thuisgekomen na de workshop. Een avond zoals een andere, een avond met haar man en de kinderen. Toen ze binnen kwam merkte ze dat er dingen niet in orde waren, niet waren zoals zij het graag heeft. Normaal gezien zou ze hierop reageren en haar man of kinderen erop aanspreken.

Die avond was echter anders. An merkte wat er niet in orde was en koos ervoor om er niet op te reageren. Om het los te laten. Het werd een fijne, ‘chilled’ avond met haar man en de kinderen. De volgende ochtend, toen An klaar stond om vroeg te vertrekken vroeg haar man wat voor workshop ze volgde. Ze vertelde kort: "We leren hoe je je energie beter kunt managen, hoe je je meer kunt richten op je waarden". Zonder alles in detail te willen weten zei hij haar. ‘Zorg maar dat je zeker op tijd in die workshop zit want ik merk dat het je goed doet en dat er iets is veranderd’.

An heeft die maandagavond ervaren dat er meerdere manieren zijn om op een situatie te reageren. Ze zag een andere mogelijkheid. Eén met een ander effect.

Meer mogelijkheden creëert meer vrijheid, vrijheid om te kiezen voor wat je op dat moment wil. Kiezen voor wat je op dat moment belangrijk vindt.

Vaak zitten we vast in onze denkpatronen, in onze overtuigingen en hebben we schijnbaar geen keuze. We doen wat we altijd al deden. Dat beperkt ons, dat zet ons vast.

Bewust worden van onze waarden en van de keuzes die we maken is verhelderend. En het zit in de kleine dingen, in de keuzes die we dagdagelijks maken. Zoals An: kies ik voor orde en organisatie, of kies ik voor een fijne avond met mijn gezin. Aan haar de keuze. En die kan elke dag anders zijn, dat is vrijheid.

Dat is onze energie bewust richten.

In welke situaties wil jij meer keuze en dus meer vrijheid? Waar wil jij je energie op richten?

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page