top of page

Waarom investeren in persoonlijke energie en veerkracht?


Is dit herkenbaar?

We hebben een uitdagend plan voor dit jaar, we willen als bedrijf/organisatie vooruit. Ik heb dit proces jaren begeleid, vanuit mijn rol als Business Excellence manager. Het proces om met het leadership team de globale doelstellingen te vertalen naar een plan voor de site. Eens het plan er is wordt dit doorvertaald en gecommuniceerd naar de afdelingen/teams en individuele medewerkers.

En dan is het aan de teams en de medewerkers om hun doelstellingen te realiseren. Op zich een heel goed proces, niks mis mee.

De vraag is of de mensen de nodige energie kunnen opbrengen om dit mee te realiseren. En het antwoord is zeer vaak : neen.

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat mensen het lastig hebben op hun werk. Ze zijn moe en vinden geen rust meer. 10% van de werknemers heeft energieproblemen (burn-out symptomen) (1) waarvan de meesten blijven doorwerken. Wat erop wijst dat ze vaak heel gedreven zijn, maar veel minder productief. Dit wordt ook wel presenteïsme genoemd. De werknemer is lichamelijk aanwezig maar mentaal afwezig. Dit wordt geschat op 6-9 %.(2)

Wanneer mensen uitvallen is het vaak voor langer. Een ander onderzoek (3) toont aan dat het aantal werknemers die langer dan 1 maand en minder dan 1 jaar ziek zijn stijgt. Langdurig verzuim is sinds 2008 in stijgende lijn: van 1,75% in 2008 naar 2,81% in 2015. Mensen die uitvallen door burn-out zijn gemiddeld 6 maanden werkonbekwaam. De directe kost van een burn-out wordt geschat tussen de 20,000 - 40.000 Euro, de indirecte kost niet meegerekend.

Daarenboven zijn gezonde medewerkers 10 tot 30 % productiever en 25 tot 50 % minder afwezig op het werk.(4) Zorgen voor de veerkracht en de energie van de medewerkers is een gedeelde verantwoordelijkheid: van de organisatie, van de leidinggevenden en van de medewerker zelf.

Ik heb ontdekt dat mijn passie ligt bij dit laatste: mensen helpen groeien. Dat doe ik door hen bewust te maken van hoe ze hun persoonlijke energie en veerkracht beter kunnen beheren en uitbreiden en hen uit te nodigen stappen te zetten naar meer energie. Ik ben ervan overtuigd dat dit niet alleen een positief effect heeft op de persoon zelf maar ook op zijn/haar directe omgeving en zijn/haar werk. Persoonlijke energie goed beheren is cruciaal. En alles begint met bewustwording: iets waar je je niet van bewust bent kun je niet zien.

Zelf ervaar ik dagelijks de veranderingen die ik heb doorgemaakt en die uiten zich in alle domeinen van mijn leven.

Hoe ik door minder en vaker te eten veel meer energie heb Hoe ik meer kan focussen op waar ik mee bezig ben doordat ik overtuigd ben dat op 1 ding focussen efficïenter is. Hoe ik mezelf mentaal tot rust kan brengen door korte ademhalingsoefeningen Hoe ik beter kan beslissen door meer naar mijn gevoel te luisteren

(1) Onderzoek Securex (2) Geestelijkgezondvlaanderen.be (3) Onderzoek SD Worx (4) Gezonderzoek Delta Lloyd

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page