top of page

De kunst van het beginnen


Deze maand enkele inzichten uit een boek dat me heeft geinspireerd. Ik heb een lijstje met boeken die ik wil lezen en dat ik regelmatig aanvul met tips die ik krijg.

Deze tip heb ik jaren geleden gekregen van een coach waar ik mee heb gewerkt en die voor mij veel in beweging heeft gezet. Toen ik hem enkele jaren geleden terug tegen kwam vertelde hij dat dit boek hem sterk had geinspireerd.

"Een levensregel voor beginners. Benedictijnse spiritualiteit voor het dagelijks leven" van Wil Derkse. Een zeer down-to-earth boekje over hoe we eeuwenoude wijsheden/levensregels kunnen toepassen in ons dagelijks leven.

Vooral het hoofdstuk "Benedictijns tijdmanagement: Een overvolle agenda maar nooit druk" vind ik heel herkenbaar en heel inspirerend.

We hebben taken die we willen doen maar er mee beginnen is niet altijd makkelijk. Of we blijven bezig met iets anders en het komt er niet meer van. Herkenbaar?

Zelf heb ik last met het beginnen, anderen hebben eerder last met ophouden met een activiteit.

1. De kunst van het beginnen

Alles begint al met een signaal dat aangeeft dat we met iets gaan starten. Dat kan de klok zijn, een activiteit in je agenda, ... maar dat kan ook iets niet gepland zijn: de telefoon die gaat, iemand die je aanspreekt, een emotie die je voelt opkomen, ....

Bij de Benedictijnen is de dagindeling heel strikt en geeft een bel aan wanneer de activiteit start. De eerste uitdaging is om zo snel mogelijk na het signaal daadwerkelijk te starten. Wat we vaak doen is uitstellen , of we gaan nog iets afwerken (zie verder), waardoor we niet starten.

Eens we gestart zijn met de activiteit is de vraag of we volledig gestart zijn: we kunnen bv. met de kinderen spelen maar zijn we er innerlijk ook volledig bij. Zijn we innerlijk ook gestart? Zijn we volledig bewust bezig met onze activiteit? Ik ben sinds enkele weken aan het experimenteren met een timer op mijn PC: letterlijk klikken op de start knop is voor mij het signaal om te focussen. Wat helpt jou om de klik te maken en volledig te beginnen?

Eens we gestart zijn is alles onder controle, toch?

2. De kunst van het ophouden

Zolang we niet ophouden, starten we niet met onze volgende activiteit. Hier zijn de uitdagingen eerder ; ik wil dit afwerken, ik ben goed bezig, .... Ook hier kunnen we dan fysisch/extern stoppen maar innerlijk niet stoppen: we rijden naar huis en zijn nog aan het werk aan het denken, we komen thuis en zijn nog "aan het werken", .... Wat is jouw signaal om te stoppen met wat je aan het doen bent? Bij de Benedictijnen is dat de bel: ze leggen hun werk neer en gaan ontspannen, en nemen het werk later terug op wanneer de tijd om te werken terug start. Hier ligt een grote uitdaging in onze huidige cultuur. Eén van de belangrijke oorzaken van burn-out is het niet kunnen ophouden ; fysiek/extern blijven door gaan, maar zeker ook innerlijk niet kunnen stoppen. En zolang we niet kunnen ophouden kunnen we niet starten met het volgende. Met tijd maken voor onszelf, voor onze familie, voor onze vrienden, .... Ik heb vele goede voorbeelden gehoord tijdens mijn workshops: - iemand die als ze thuis komt haar 'speelkledij' aan doet om met het werk te stoppen en tijd met de kinderen te starten. - iemand die als signaal bij het naar huis rijden een rotonde gebruikt: vanaf daar stopt het denken aan zijn werk en focust hij zich op thuis. Ik gebruik ook mijn timer om na 25 min een 5 minuten pauze te nemen. Een moment om even de benen te strekken, een snack te eten, wat we anders vaak vergeten. Om dan terug fris te starten met de volgende blok. De kunst is om niet door te gaan tot je moe bent maar te stoppen wanneer je nog fris bent ... om dan te starten met wat je van plan was te doen, en dat bewust te doen, met de nodige energie en volle aandacht.

3. Hoe helpt dit om jouw energie op peil te houden en te versterken?

- Het gevoel dat je iets hebt gedaan geeft je energie. - Echt tijd maken voor iets of iemand, heel bewust volledig met iets bezig zijn geeft je energie. - Korte herstelmomenten inbouwen houden je energie op peil. - "Echt" stoppen en tijd nemen voor jezelf zorgt voor duurzame energie.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page