Ben jij ook een piekerkampioen?
Wij mensen zijn toch ingenieuze wezens, en vaak beseffen we het niet. We zijn in heel veel dingen onbewust bekwaam. En dat is geweldig: we moeten niet meer nadenken over hoe we dingen doen, we doen ze vanzelf.
Zo las ik laatst in een boek (*) dat de meesten onder ons lid zijn van de grootste hobbyclub ter wereld : “De Internationale Bond van Piekeraars” . De meesten van ons zijn toch al snel enkele uren per dag bezig met piekeren, tobben, zich zorgen maken,….
Welke hobbyclub doet beter?
We zijn daar goed in, we oefenen veel, dus logisch dat dit een sterkte is.
We zijn onbewust bekwaam. Ik wil jullie graag een beproefde techniek voorstellen: de piekercirkel. Het werkt heel eenvoudig, je hebt slechts enkele gedachten nodig :-)
Wat is een piekercirkel?
Piekeren bestaat meestal uit 4 tot 8 gedachten die je dikwijs herhaalt in een 'loop' van minder dan een minuut. Ze hebben vaak geen conclusie of uitweg en brengen je snel in een spiraal van negatieve emoties. Echte piekerexperten slagen er in om tot 20 keer per minuut een dergelijke cirkel te blijven herhalen.
Mijn voorbeeld:
1. Het is weer lang geleden dat ik een eZine heb verstuurd 2. Ik moet een nieuw nummer opstellen 3. Ik weet nog niet waarover ik iets ga schrijven 4. Een onderwerp forceren werkt niet goed 5. Ik wacht tot er inspiratie komt 1. Maar: Het is weer lang geleden dat ik een eZine heb verstuurd. Enz …..
Een eerste stap om er uit te geraken is je bewust worden dat je in een cirkel aan het redeneren bent. Ik werd er me bewust van tijdens het lopen en heb de cirkelredenering even op papier gezet.
En dat was plots mijn inspiratie voor dit artikel. En de stap om er uit te stappen.
Ben jij ook lid van de Internationale Bond van Piekeraars? Oefen je ook dagelijks? Misschien wil je wat afbouwen?
Tips:
1. Een eerste stap is om een dergelijke piekercirkel bij jezelf te herkennen en die even op papier te zetten. Op die manier kun je er vanop afstand naar kijken.
2. Erkennen dat je in een cirkel redeneert, er niet tegen vechten. We doen dat allemaal, het hoort er bij.
3. Focus dan op een constructieve gedachtestap om uit de cirkel te gaan.
Wanneer we in iets bekwaam zijn wil dit niet zeggen dat het iets is wat ons helpt.
Belangrijk is te aanvaarden dat we dit doen, dat het ons meestal niet helpt, er bewuster van te worden en eruit te stappen.
(*) De spiegel van helder bewustzijn - Joost Vanhove